Saturday, August 30, 2014

Stres di Kalangan Kanak-kanak: Kisah Fateh 2.6 dan Remote Control Keretanya

Saya ingat lagi antara point penting dalam presentasi dari pencarian saya mengenai stres di kalangan kanak-kanak prasekolah ialah kerana mereka hilang daya kawalan diri (self control) kepada satu-satu situasi itu. 

JIka perasan, tanda mereka stres: paling mudah dilihat dari tingkahlaku seperti mengamuk, marah, memukul, menangis dan seangkatan dengannya. Kita perlu juga tingkatkan skill diri kita dengan mengenalpasti emosi anak (yang tidak mampu diluah dengan perkataan oleh mereka, seperti mak saya rasa sedih sebab...) kerana dari itu, kita boleh tahu 'underlying cause/issue' mereka dan boleh bantu mereka dalam 'self regulation', iaitu bagaimana mengendali emosi dan 'adjust' dengan emosi itu sebaik mungkin, dengan tidak mencederakan emosi dan fizikal orang lain.
Kelebihan bila kita ada skill mengenalpasti emosi anak (ia sebahagian dari skill EQ), kita tak akan marah anak dengan kerenah / tingkahlaku mereka ketika itu. Sama juga dengan orang dewasa lain yang faham atau ada pengalaman anak seperti ini, mereka tidak akan marah atau menegur negatif, sebaiknya membiarkan sahaja atau bantu bila perlu.

Dalam hal ini saya puji tiga rakan saya yang positif dan memahami situasi ini.

Semalam Fateh amat kecewa kerana abang dan kakak sepermainannya ada kereta RC (remote control), manakala dia hanya ada helikopter bergerak sahaja. Semua ini baru beli di kedai yang sama. Saya boleh rasakan tingkahlaku expressive negatifnya dari suara tingginya, rengekannya, menangis membentaknya dan pergerakannya yang tidak berhenti sesaat pun, ke hulu ke hilir, berlari, bermain dan bercakap sentiasa. Kemuncaknya menangis meledak kuat tidak berhenti. Ini paling tinggi dalam sejarah hidup Fateh, ditambah dengan tempoh jumlah masa 'drama' ini mungkin dalam 1-1.5 jam. Boleh rasa adrenaline hormon stres betul dia terembes-rembes.. Kasihan dia, dia perlu dibantu ( bukan dimarah yang akan menambahkan lagi sedih dan kecewa secondary pula ).

Alhamdulillah, saya cepat recognise iaitu dia rasa 'terancam' dan kecewa kerana (underlying issue) remote control keretanya sudah lama hilang, dan berkali-kali dia minta kami carikan. Kami cuba mencari, beberapa kali dan tidak berjaya. Kami beritahu dia. Esok-esok dia tanya dan minta kami cari lagi. Masih belum puas dan mahu cuba cari lagi (jenis determine dan usaha tak lelah punya karektor, macam saya).

Ditambah dengan tidak tidur selama 11 jam (dari 6 am pagi bangun ke 5 pm) akhirnya baru tidur, dia amat penat. Tidurnya pun meracau dan terbangun-bangun. Sejam kemudian bangun, tidur semula, bangun, tidur semula, meracau dan tidur lama.

Menariknya, dalam pukul 1 lebih am, Fateh bangun dan mood ok :) Dia teringat helikopter, main, dan bertanya di mana abang? Mana aunty? Saya beritahu abang, aunty balik rumah lah. Sebab? tanya dia. Sebab mereka nak tidur di rumah mereka lah..takkan nak tidur rumah Fateh pulak.

Sambung tidur lepas puas main tengah malam tu. Bangun paginya (pun mood ok sebab terus jalan ke arah saya di meja makan dengan terpisat-pisat matanya, saya welcome morning dia skrip rutin: Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Ya Muhammad Al Fateh Al Hafiz sambil peluk dan usap belakang dia), dia tanya lagi mana abang? Saya cakap abang dah balik lah. Katanya, abang balik sebab Ateh nak main kereta dia ke? (Nampaknya rasa bersalah dia muncul, sebab aku sibuk nak main mainan kereta abang, maka abang pun balik). Saya kata, tak, bukan sebab kereta tu, abang memang akan balik juga.

Mood dia ok dan resolved. Bagaimana saya tahu resolved? Sebab saya boleh rasa, kecemasan dan degupan jantung dia, laju cemas takut marah sedih kecewa vs. emosi tenang, selesa, gembira dan ringan . Pagi ini dia memang tenang gembira :) Alhamdulillah.

Refleksi dan Tips Solusi:

* Sebenarnya abang dan kakak banyak bertolak ansur dengan memberi dia pinjam akan kereta kontrol mereka. Pujian untuk kakak 5 tahun dan abang 7 tahun ini saya berikan segera (otak kiri dah matang).

* Fateh sebenarnya overwhelmed lebih kepada amat letih fizikal, mental dan emosi untuk mampu membendung emosi kecewa semasa dan emosi kecewa lamanya: remote dia hilang dah lama (sebenarnya saya ada tanya kat kedai itu, ada jual remote control sahaja tak? tak ada kata mereka), maka rasa cemburu dan terancam membuak-buak terhadap abang kakak yang serentak berdua ada kereta dengan remote control yang boleh berfungsi pula. Ditambah karektor Fateh yang sentiasa mahu bersaing dan setara dengan kakak abang dalam apa jua situasi.

* Cara saya handle: tenang, langsung tidak marah, keep on telling him, itu abang kakak punya, kalau nak, Fateh minta pinjam mereka, saya bagi skrip: Abang boleh bagi pinjam kejap tak (assertive skill), dan menariknya dia pi tanya dan abang kakak beberapa kali bagi pinjam, terus saya puji baiknya hati abang boleh bagi Fateh pinjam sat. Dia main kejap dengan gembira dan lepas tu memang la abang kakak ambil semula. Dia merengek dan meminta pertolongan (support system utama ibu, iaitu saya, bantu menenangkan dan beri skill, ajar, saya comparekan jika budak yang dah tidak percaya kepada ibu bapa sebagai support system, yang bermula usia sekolah rendah dan kemuncak umur remaja, pabila ada masalah mereka tidak akan pergi kepada ibubapa sebaliknya sumber rujukan lain yang salah, maka ingat 0-6 tahun usia emas ini confirm anak akan pergi kepada kita), saya kata, kan Fateh dah dapat main tadi, abang la pulak nak main. Gilir-gilir. Lagipun itu kan abang punya.. Last, saya mandikan dia, bagi susu botol dan susu ibu, terus pengsan lena.

* Oh ya, ingat tak saya kata mengenai apa kita fikir, rasa, ucapkan dan lakukan adalah satu doa. Tipsnya kita tak fikir apa-apa negatif tentang anak, sebaik sahaja kita rasa macam dah sedikit over melayan kerenah mengadunya, saya terus ambil langkah memandikan dia untuk change energy saya dan dia. Kedua, sebelum Fateh bangun 1 am lebih tu, saya solat isya' dan doakan untuk emosinya itu. InsyaAllah Allah Maha Mendengar dan Membantu, mudahkan segalanya.


............................................................................................................


Teaching self-control: Evidence-based tips from http://www.parentingscience.com/teaching-self-control.html

7. Be an “emotion coach.”

Adults react in different ways to a child’s negative emotions.

Some are dismissive (“That’s no reason to be sad.”).

Others are disapproving (“Stop crying!”)

These approaches aren’t helpful, because they don’t teach kids how to regulate themselves.

By contrast, kids benefit when parents talk to them about their feelings, show empathy, and discuss constructive ways to cope.

Researchers call this “emotion coaching,” and it’s associated with better child outcomes. For instance, in one recent study, adolescents who had been coached by their mothers showed a pattern of decreasing behavior problems over time (Shortt et al 2010).

For more information about the benefits of talking with kids about their emotions, see this article on mind-minded parenting.

........................................................................................................................

Friday, August 22, 2014

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini.

(Tulis Awal June 2014)

Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete x silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh. Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang x sihat. Sy kan mcm selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon "Hah?" seolah dengar dan tanya "apa dia Mummy?", macam tu la.


So ayat nya maksudnya lebih kurang ialah pasal saya beritahu dia yang saya dah rasa kurang attach dan semakin jauh dari dia. Pelik sedikit bunyiknya (?). Semata kerana sy pregnant kan adik baru. Sempat juga saya rationalised dan kata, xbaik mcm tu. Fateh tetap anak Mummy no 1 yang paling sempurna. Masa tu memang really rasa 'gap' emosi dengan dia.

Nak dijadikan cerita, kebetulan bawa pergi padang main macam biasa la. Benda tu x da papa dah.

Tapi balik dalam 7 lebih malam tu dengan si ayah belum pulang, sy stres sedikit sebab nak sambung memasak dalam keadaan menghampiri waktu solat Maghrib. Sebelum keluar rumah ke padang saya cuma sempat masak nasi sahaja.

Namun Alhamdulillah si kecil merengek perhatian (plus faktor nak maghrib agak 'panas' sy dapati berkaitan gangguan syaitan biasanya untuk kami berdua sejak awal dulu. Macam contohnya masa nilah dia nak susuibu dsb, dan Fateh xmandi lagi, tergaru2 (dengan seronok kat padang tadi tu buka kasut, kaki ayam ja dok lari2 happy, dan sy sedang memasak lagi), sy x marah dia langsung, tenang aja, paling tinggi sy keraskan sdikit suara bertanya dia nak apa dan menerangkan berulang kali akan fungsi sekarang saya iaitu sedang memasak nak berbuka, kejap lagi ayah balik.

Of course dia x mahu memahami sebab keperluan utama dia ialah perhatian, nak susu Mummy, mengantuk dah dan x mandi lagi dan x nak mandi. Siap menangis raung bila saya tanggalkan baju, sampai sy pakaikan balik baju dia.

Saya sempat proses diri (muhasabah, skill ni dilatih masa saya buat play therapy dulu) spontan, iaitu sebagai budak kecil, dia rasa violated pabila dia x mengizinkan, namun saya sebagai orang lain, terus mencabutkan baju dia.


Then ayah balik, dia terus ke ayah dan nangis sedih. Nangis tu sama mcm masa tulisan sy pasal pabila hati anak kecil terluka.

Malam tu lebih tenang, cuma sepanjang tidur lebih attach nak nenen sahaja. Saya sabar sebab tahu dia rasa 'insecure'. Kira saya layan aja. X merungut apa-apa dalam hati pun. Bersabar dengan proses pemulihan hati anak kecil yang terluka ni.

Esoknya pagi, iaitu pagi Rabu la kan, saya bagi 'tune in' dalam kepala saya serentak dengan dia, skrip, dalam kerete otw ke rumah pengasuh. Oh ya smlm tu, akhirnya dalam merengek x mahu mandi, x mahu ayah mandikan, akhirnya dia berubah jadi kool apabila dia bersetuju dan mahu saya yang mandikan dia.

Lepas mandi dia lebih tenang. Punyala nak saya sahaja rupanya. Saya x anggap sebab nak dapat adik sebab selama ni tak pernah begini. Saya pun x mahu letak 'believe' begitu nanti ia akan 'expand' (berkembang dan jadi semakin real masalah). Ingat lagi Dr Azizan ajar, "What you focus will expand".


Dalam kereta (malah semasa mandikan semalam tu), skrip saya bagi ialah "Fateh baik, Fateh anak soleh, Fateh dengar cakap mak (pengasuh), Fateh tenang, Fateh bijak dll". Dan kelakarnya dia ulang balik skrip pendek tu "Fateh baik, Fateh soleh, so on".



Sampai rumah pengasuh pagi semalam tu, saya semata bertanya kepada pengasuh. Ada tak Fateh pernah pukul/buat adik Arissa (baby 9 bulan jagaan pengasuh sejak usia 3 bulan). Kepercayaan saya ialah Fateh pernah dimarah pengasuh kerana mengganggu / mengacau baby 'Cicca' ni. Sebab lately ni saya kerap 'menyiasat': "mak penah / ada marah Fateh tak", "Ada" jawabnya.

Apa sbb mak marah? "Sebab Ateh buat adik cicca", katanya. Ateh buat apa? "Ateh ketuk kepala adik cicca". Lagi? "Ateh masuk bilik Abang Achut,  Abang Achut marah..." katanya.


Macam-macamla. Yang saya nak fokus siasat ialah adakah Fateh pernah memukul membuli baby kecil. Dan saya percaya ada sebab beberapa kali conversation kami, dia ada mengaku dia buat. Dan of course saya admit, mana-mana orang dewasa akan marah, sebab baby kecil lagi,  maka abang besar salah, walau abang besar tu belum matang, baru 2 tahun lebih.

Tahu tak apa jawapan pengasuh? "Takdelah. Fateh dengar cakap. Kak ros suruh dia duduk tepi je tengok Adik Cicca, dia duduk tepi tengok aja. Dia x kacau. Dia x pernah buatlah". Saya pun kata "Yaka sebab dia kata dia ada buat Adik Cicca, pukul kepala la dsb". "Xda" kata pengasuh.

Masa tu terdetik malu pada diri sendiri kerana bersangka buruk, kagum dan bangga serta syukur sebab Fateh seorang abang yang betul baik, x jelous adik kecil dan x buat pun adik kecil. Recall balik memang dia selalu sayang adik baby mana-mana dan sefaham saya sebelum conversation dengan Fateh yang saya siasat tu, memang dia menunjukkan tiada tanda terancam kehadiran adik baby baru jagaan pengasuh.

Allah, kesal saya. Otw dalam kereta ke tempat kerja, saya proses balik emosi saya. Terus hilang segala kerisauan selama ini. Tentang Fateh ada buat adik Cicca dan ada dimarah pengasuh. Dan baik sangka pada anak kecil sendiri.

Moral of the story, apa yang kita terdetik dalam hati, anak kecil boleh RASA aura nya samada baik atau sebaliknya. Dan dia akan rasa seperti terancam  sebab mak dia sendiri x percaya kat dia. Mak dia sendiri bersangka buruk kepadanya. Maka juga 'what u focus will expand' itu, ialah bila saya kerap bertanya dan percaya Fateh ada melakukan perbuatan x elok, dan ada dimarah pengasuh, sy takut itu akan jadi realiti sebab kita duk ulang-ulang. Contoh mak sebut anak saya ni degil, x dengar cakap, kalau rumah orang je mesti kacau barang orang. Tak boleh duduk diam. Believe macam tu membuatkan sampai ke sudah pun anak x kan berubah, malah akan lebih buat perangai hal sama sebab kita percaya dalam kepala, dan ucapkan lagi.

Betul kata DAO, apa kita fikir (even fikir terdetik sekilas lalu pun), apa kita rasa, apa kita ucapkan, apa kita lakukan adalah DOA.



Ini juga yang selalu saya sebut dalam ceramah sy pun. Its gud sebab saya alami dalam kes simple macam ni dan proses muhasabah diri, dan dapat learning point nya.

Hari ini lepas pulang kerja, dia ok aja. Dan saya inform pengasuh yang Fateh akan dapat adik. Dan plan saya jika K.Ros rasa ramai sangat, penat nak jaga Fateh, Arissa (dan kadang-kadang Kakak Fina, kakak Arissa) dan baby baru adik Fateh, saya mungkin perlu cari nurseri tuk Fateh. Alhmdulillah pengasuh dengan tenangnya kata dia boleh jaga.:D.

Saya kata 3 bulan cuti, saya tetap hantar macam biasa, suami saya jaga sy pantang, pagi petang hantar ambil Fateh agar siang saya fokus pada adik, dan kerja bulan 5 saya akan hantar baby baru. Masa tu baby cicca dah 1.7 tahun. K.Ros kata ok.

X lama lepas tu masa sibuk masak sebab kawan-kawan nak datang rumah berbuka, suami pengasuh hantar jagung fresh dari ladang (wow). Saya dapat rasa dia pun happy sebab saya trust dia. Dan sebenarnya rezeki dia akan bertambah (dari gaji kita sebenarnya ada rezeki orang lain). Sebab saya bayar dia kira tinggi bagi Perlis ni, walau Fateh dah besar, mudah urus dan kadang kami cuti seminggu ke KL namun tetap bayar macam biasa.


Pasal believe ni, dahulu sebelum umur dua tahun, masa Fateh lambat kenal huruf hijayyah (sedangkan masa tu anak sahabat wangi alumni IPN seusia sangat advance), pun sama. Saya sendiri x yakin anak saya boleh kenal, walau saya x penah miss ajar Fateh direct or indirectly thru vcd dan audio cd.



Memang x penah miss ada input alQuran walau ke KL. Tapi teruknya saya selalu rasa x yakin dia kenal betul. Sampai la betul dia kenal dan masuk buku sehari sebelum genap dua tahun, kerana mahu reward kapal terbang. Fateh boleh habiskan dengan istiqamah, dalam sebulan lebih buku Furqan 1 dari page 8-39 tu, Alhamdulillah. Setiap hari ada baca (kadang je miss).


Maka moralnya, perlu letakkan kepercayaan, bayangan, terdetik dalam kepala, Fateh boleh membaca huruf pelbagai baris, macam Ahmad. Bayangan dah ada. Dia akan boleh lakukannya. Kerana itu adalah satu DOA dan doa ibu maqbul.

Percaya anak kita semua di sini boleh. Dengan perkongsian rakan semua di sini, sharing method, we r on da right track, n fast track. InsyaAllah. Semua anak di sini boleh jadi hebat macam adik Musa hampir tamat sebelum umur masuk sek.rendah nanti...


Terdetik rasa gap dengan Fateh tu saya rasa memang misi visi syaitan iblis sebab anak kita ni anak AlQuran, anak soleh, anak hebat yang bakal menjadi pelapis generasi AlQuran menyelamatkan dunia nanti. So ingat, cabaran semua tu hadapi dengan tabah, sabar, tenang, dan percaya ia akan reda, yakni berlalu.

X manis pencapaian nanti jika tiada cubaan dan godaan.. Kuatkan diri. Iblis memang sistematik dan very smart, tau mana kekurangan kelemahan kita dan anak kita untuk demotivate dan menggagalkan misi kita. Maka tiada istilah ibu mengandung very sensitif dalam trimester pertama dan anak sulong/ besar akan merengek nak dapat adik. Ia hanya berlaku kerana feelings kita sendiri, ter ubah fokus terhadap diri sendiri pabila tahu sudah pregnant dan rasa gap jauh sebab nak mula attach dengan anak baby baru. Istighfar banyak dan selalu lakukan solat malam.




Alhmdulillah ujian saya kerap, dan saya juga kerap muhasabah diri dengan baik. Ada solusi.. Syukur sgt.

Sekian

*Kena msuk blog ni copy paste utk rujukan dan peringatan diri sendiri. Penulisan dulu dalam ni pasal ajar anak imaginasi pun xsempat copy paste, jauh dah kalau nak trace (huhu. boleh, boleh, tulis balik)

** Ini penulisan dalam whatsap group alumni ipn, saya sempat copy paste dan jadi draft untuk blog saya. Baru sekarang saya edit balik ayat penuh.

*** Masa ni x silap saya minggu pertama bulan puasa, dan Fateh dalam 2 tahun 2 bulan/ 3 bulan, dan saya pregnant dalam 8-10 minggu.

**** Sehingga hari ini, tiada pun saya boleh kategorikan Fateh meragam sebab nak dapat adik. Malah dia tahu dan selalu jawab, baby dalam perut Mummy, dan suka tengok janin dalam perut melalui video week 1-9, week 10-14, week 15-19 dalam babycenter.com rujukan saya.

Saturday, August 2, 2014

Contoh Kisah Stres di Kalangan Kanak-kanak 5 Tahun

Perkongsian Mengenai Stres di Kalangan Kanak-kanak
Sebenarnya sudah beberapa kali saya menyampaikan ceramah dan training pendek dalam tajuk ini kepada guru tadika dahulu. Stres di kalangan orang dewasa agak biasa, namun tajuk stres kanak-kanak agak kurang dibincangkan.
Penulisan Ibu Rose di dalam FB banyak membantu saya dalam menguatkan pemahaman saya mengenai dunia pemikiran kanak-kanak, sekaligus membantu saya dalam advocate kepada ibubapa klien kanak-kanak saya.
Tidak silap saya, peratusan kanak-kanak yang menerima rawatan dari psikiatris kanak-kanak meningkat agak ketara di seluruh dunia kini. Faktor jangkaan ibu bapa kepada anak, jangkaan guru dan sistem pendidikan kepada murid dan dunia yang semakin semua orang bijak pandai, menyumbang kepada kanak-kanak yang stres semakin tinggi.
Hari ini (semalam) dalam sesi beraya muhibbah dengan sedara kami, nenek bijak ini bertanya kepada saya akan situasi cucu perempuannya, 5 tahun yang berciri berikut (setelah sedikit demi sedikit teroka, akhirnya jumpa jawapan):
+ K, 5 thn, perempuan, baru bersekolah tadika private berhampiran rumahnya pada tahun ini.
+ Sejak akhir ini nenek perasan K sangat berlainan, kerap menjerit, menyanyi kuat, seperti melepas perasaan. Dia juga kerap menconteng bebas di dinding rumah. Nenek tidaklah marah atau menghukum namun menegur geram juga kerana ia amat annoying apabila dilakukan.
+ Nenek tidak pasti apakah perasaan K sebenar samada marah/sedih/ geram/ suka seronok semasa aktiviti menjerit itu, kerana nenek tidak tahu cara lain membalas melainkan memintanya berhenti.
+ Nenek juga tidak merasakan K mempunyai personaliti dari bayi, iaitu seorang yang ekspresif kerana di sekolah dia sangat penyenyap, dan bukan karektor asalnya begitu.
+ K memang amat tidak suka dan menolak untuk membaca perkataan, namun boleh dan tahu mengeja, dan menariknya amat pandai pintar dan suka buat Matematik. Hanya membaca menjadi isu utama kpd nenek, ibu dan guru, kerana K tidak minat membaca.
+ Oh ya, isu kedua yang nenek, bapa risau adalah ayat ucapannya yg terbalik, tidak tersusun baik subjek predikatnya sedang usia sudah 5 tahun, cth "kakak sepak adik" walau sebenarnya "adik sepak kakak".
+ Adik perempuannya, 3 tahun, mampu mengucapkan ayat yang tersusun, dan kontranya berminat serta boleh membaca, tidak seperti K.
+ Guru tadikanya selalu komplen kepada si nenek yang si K ini amat tidak seperti kanak2 lain yang boleh duduk, membaca serta ikut kata guru. Kiranya seperti K ini murid bermasalah lah.
+ Ditakdirkan saya sempat berjumpa K yg baru pulang dengan si adik, bapa dan ibu, dan luarannya memang seorang pemalu, tidaklah jenis ekspresif, dan sangat sopan. Pabila ditanya adakah K suka ke sekolah, suka jawabnya, dan sayang cikgu, sayang, jawabnya.
+ Later on ibu menambah, yang semasa beliau ke tadika mengambil report card, seakan semua ibubapa lain memandang semacam dirinya, dan ibu rasa seperti anaknya kelainan, bermasalah, dan seolah guru tadika itu bercerita mengenai anaknya kepada ibu bapa lain (macam masalah besar negara sungguh seolahnya).
+ Later on juga nenek menambah, beliau pernah sound guru tadika itu mengenai kenapa cucunya tidak suka ke sekolah sedangkan cucu lain semuanya ok, pabila si guru kerap komplen kepada dirinya mengenai kelakuan K yang tidak ssperti anak murid lain. Selain itu  pagi-pagi memang amat liat dan mengambil masa yang lama untuk siap ke sekolah. Tidak kelihatan seperti looking forward untuk ke sekolah.
+ Ibu dan nenek juga kemudiannya menambah, ya, K ada imitate gaya gurunya di rumah dengan gaya mengajar garangnya seperti "buka buku semua, baca! Kalau tak cikgu rotan!".
Maklumbalas saya (educate, reprogramming, solusi):
+ K mungkin dalam keadaan stres, terutama berkenaan penyesuaian diri di sekolah, layanan guru kepadanya, dan persepsi terhadap diri sendiri. Maka menjerit dsb diluahkan di rumah kerana di sekolah dia penyenyap dan jadi pemendam.
+ Nenek digalakkan untuk merefleksi tingkahlaku K pabila dia sudah selesai menjerit dengan mula memuji kemudian bertanya perasaan untuk memahami apa yang K rasa dan fikir, dan memahami apa yang dia alami. Contoh : "Kuat lantang nya suara kakak. Kakak rasa apa masa menjerit tadi" (Jika dia tiada perkataan bagi menggambarkan rasa emosinya, beri pilihan perkataan emosi spt Kakak rasa seronok ke, happy ke, sedih ke, marah ke, geram ke. Kemudian tukar kepada : Kakak rasa marah apabila..., kakak rasa happy bila... kakak rasa sedih bila... (Pengalaman kepada, apa, bagaimana, siapa). Associatekan tingkah laku menjerit nya yang 'annoying' (bak kata nenek) dengan feelings nya. Dalam analisa saya, samada
~ K seronok happy menjerit atau
~ K melepas rasa negatif terbuku seperti marah, sedih, geram.

Jika emosi positif, is okay, namun nak diberitahu ia perlu dilakukan di tempat sesuai. Manakala jika emosi negatif, maka nak dibantu tunjukkan cara /kaedah lain melepas rasa geram dengan bercerita/memberitahu orang dipercayai, melukis/ menconteng warna, aktiviti fizikal lain (alternatif selain menjerit yang annoying itu untuk mengeluarkan tenaga stresnya).
+ K tidak bermasalah, tapi kelihatannya guru nya yang menghadapi kesukaran untuk mengendalikan kelainan dan keunikan K. Guru mahu mudah, iaitu semua murid sama sahaja, ikut kata, dan membaca cara konvensional (lama/kebiasaan). Maka tukar mind set, anak saya tidak bermasalah, guru yang belum mampu cater keperluan khusus anak saya.
+ Nenek perlu membalas komplen guru dengan tidak mengomplen semula kaedah/ kredibiliti guru, kerana dibimbangkan guru akan / boleh 'aim' K dan lebih meminggirkan K. Ia berkemungkinan ya. Nenek akui K kerap mengadu yang dia tiada kawan, kerana dia 'tidak pandai' (tak pandai membaca). Ini bermakna self esteemnya sudah menjatuh. Dan rasanya cikgu sudah tidak mempedulikan dia.
+ K amat bijak otak kanan, kreatif menconteng, dan bijak nombor, bukan membaca yang berstruktur tersusun huruf-huruf menjadi perkataan dan ayat. Maka pembelajaran menarik minat membaca untuk K tidak boleh kaedah biasa duduk membaca buku, namun perlu melibatkan kaedah kreatif lain seperti menyanyi lagu, mendengar cerita (storytelling yang berayat lengkap), bergerak-gerak seperti menari, aktiviti games dll.
+ Ibu digalakkan mencari set buku dari Readeasy Network kaedah phonic kerana kanak-kanak bijak seperti K tidak perlu mengeja satu-satu yang lambat dan membosankan untuknya, namun terus membaca sukukata dan perkataan.
+ Ibu diberitahu mengenai otak kanan dari bayi 100%, manakala otak kiri mula kuat dan bridging (kanan ke kiri) dalam usia 4 tahun, dan kisah extraordinary people di dunia yang hebat seperti Albert Einstein yang tidak bercakap hingga usia 9 tahun, dan Bill Gates serta lain2 manusia hebat yang dilabelkan bermasalah di sistem persekolahan biasa, namun dewasanya turn kepada manusia hebat luar biasa dan memberi impak kepada dunia.
+ Ibu dan nenek digalakkan beritahu K yang dirinya 'pandai dalam apa' pabila K sendiri beritahu skrip diri yang kakak tidak pandai.. Contoh: "Kakak pandai mengira matematik, pandai mengenal huruf, pandai melukis dan menyanyi. Jika kakak rajin berlatih membaca, kakak akan lebih pandai lagi dari kawan2 kakak dalam membaca. Nanti kawan2 pun lagi suka kat kakak, dan kakak ramai kawan..".
+ Kemungkinan boleh consider untuk tukar ke tadika lain yang lebih positif pendekatan pengajaran gurunya asalkan membina pengalaman positif baru untuk K. Bukan lari dari masalah, namun alternatif solusi dari pilihan yang ada. Jika tidak pindah, ibu akan perlu homework intensif sehingga K mampu mencapai tahap yang dimahukan iaitu membaca dan dalam masa sama kita mendoakan agar guru melayan sama baik K dengan kanak2 lain.
+ Mengenai ayat tersusun juga, diberitahu mengenai kekuatan otak kanan K dan bridging ke otak kirinya yang lewat sedikit adalah bermakna luas lagi potensi menyerap ilmu pelbagai kerana otak kanan adalah sangat tidak terjangkau, tidak limit/ had, permanent learning dan sangat luarbiasa hebat sebenarnya.
+ Language development normal, jika dalam satu ayatnya mengandungi bilangan perkataan sama dengan usianya, seperti 5 tahun, 5 perkataan dalam satu ayat, ia adalah normal dan ok, serta bersyukurlah yang K boleh bercakap dan memberitahu apa yang ingin dicakapkannya, berbanding ada kanak-kanak yang langsung tidak bercakap atau bermasalah dalam pendengaran.
+ Selain itu, ibu / nenek boleh mengulang ayat terbalik K dengan menyebut semula ayat tersusun betul, dengan NIAT mahu menunjukkan cara ayat betul dituturkan, bukan mengkondem silap. Niat dalam hati penting kerana ia boleh dirasai oleh si kecil.
+ Stop membandingkan K dengan adiknya, dan K dengan cucu-cucu lain,  kerana hakikatnya K sangat unik dan bijak. Bandingkan K dengan pencapaian dirinya sendiri sahaja. Ini penting untuk membina konsep kendiri dan self esteem positif dalam dirinya.
+ Akhir kata, sangat sempat untuk membantu K dari saat ini, kerana dia masih mempunyai masa setahun lebih untuk tadika, sebelum ke sistem sekolah rendah formal yang lebih mencabar ekspektasinya.
+ Oh ya, selain set buku Readeasy Network untuk membaca Phonic, saya juga menyarankan untuk samada dihantar ke kelas mental arithmetic atau ibu ke kelas anjuran Islamic Parenting Network yang mengajar ibubapa mengajar sendiri anak akan mental arithmetic memandangkan bakatnya yang tinggi dalam matematik. Ia adalah kaedah mengira dalam bayangan minda. Bermaksud kita polishkan lagi /salurkan bakat anak yang dikenalpasti hingga ke tahap maksimum, manakala kekurangan anak kita perlu bantu (bukan biarkan) untuk sampai tahap optimun demi membantu self esteem dirinya untuk persekitaran dunia nya hari ini. Kita tidak expect K untuk cemerlang no 1 di sekolah namun K berada di tahap tidak paling bawah dan masih mampu mandiri dalam bidang yang dia minat dan boleh buat dengan baik. (Tidak menolak K dari situasi kekurangannya, malah bantu dia, dan dlm masa sama salurkan dia ke arah maksimum potensinya itu).
Sama-sama kita doakan untuk kejayaan membantu K dari support system positif dalam hidupnya.

Monday, May 26, 2014

Bercerita/ Temani Anak Semasa Menonton TV

Posting di FB 25 Mei 2014

BismillahirRahmanirRahim

Selain menonton vcd berunsur hijayyah, animasi kartun islam dan seangkatan dgnnya, baru-baru ini Fateh kerap 'request' menonton video InsyaAllah nyanyian Maher Zain.

Sambil menonton, saya beri cerita penerangan sedikit. Iaitu pabila dalam kesusahan, hanya mohon pada Allah, Allah akan tolong dari pelbagai bentuk. InsyaAllah, Allah yang Maha Mendengar pasti akan bantu.

Kita semua tahu akan point penting pakar-pakar iaitu temani/bersama-sama lah anak pabila mereka menonton TV agar boleh diselitkan apa-apa unsur baik (dalam masa sama nak pantau apa dia tengok dan faham, bab ni kami tiada masalah sebab kami tidak pasang TV, hanya program-program yang dipilih disediakan oleh kami. NI idea dari Puan Lina Karim, Islamic Parenting Network). 

Tapi fokus penulisan saya ini ialah mengenai pembentukan jati diri dan sifat yang ingin ditunjukkan dari kisah manusia lain (12:111, sesungguhnya pada kisah mereka itu terdapat pelajaran/pengajaran bagi yang berfikir). Ia memang betul, kerana apa yang kita fokuskan penceritaan, itulah yg dia sangat ingat.

Contoh, saya ingat lagi video lagu abata ketapi, sejak kecil lagi (setahun lebih), saya nak menarik perhatian dia, saya beri cerita yang huruf Alif naik awan dan pelangi, lepas tu Alif jatuh tergolek2...(then adalah lagi seterusnya).

Menariknya bila Fateh dah bercakap banyak dlm usia 2 tahun, itu yang dok diulang-ulangnya, kini dia pula yang ceritakan kepada kami: "Mummy, mummy, Ayah, tengok tu, Alif jatuh, Alif jatuh, whoaaaa!".

Seperti lagu Maher Zain InsyaAllah tu, agak dewasa ceritanya. Ada tentang kesusahan si penagih dadah (?), sekumpulan orang nak datang mengancam si ibu dan bayi, dan bagaimana akhirnya si lelaki itu tiba-tiba digerakkan hati oleh Allah untuk tidak jadi memukul si penagih dadah. 

Saya bercerita (sebelum ini), hari ini saya pasang ja InsyaAllah Maher Zain tak bercerita dah (tujuannya nak pi buat kerja lain sokojap, lah kan hehe). Tiba-tiba si kecil Fateh yang seperti biasa fokus menonton berkata "Baby takuut", bermakna dia boleh berempati yang si baby sedang dalam ketakutan. (*Sebenarnya dari kisah buku nabi pun dia selalu terfokus kepada isu emosi sebab Mummy dia ni selalu beritahu dia tentang kisah kesian makcik, nangis, sakit, baby lapar susu la dan sebagainya. Si ayah Fateh berkata, Mummy kena fokus kepada cerita positif, sebab pasal Zulaikha tarik baju Nabi Yusof, sampai terkoyak, itu yang si kecil dok fokus, haha. Saya kata biasalah, story macam ni lah orang suka, macam suratkhabar Metro tu kan, sekurangnya dia mendengar kisah ini wujud dari buku kisah Nabi, maka nanti tak lah terkejut heran sangat, almaklumlah saya pun tak memasang berita TV dan beli suratkhabar, biasa baca kat komputer sahaja. Jadinya salusinya ialah kita beritahu pedoman dan cara bagaimana Nabi Yusof menangani situasi mencabar ini, kan pada setiap kisah itu tidak sia-sia, ada pelajaran untuk manusia lain?).

Gunakan Video Kisah Manusia sebagai Storytelling kepada Anak

Hari ini saya cuba pasangkan cerita pendek Sitai, Jati Diri Anak Merdeka (boleh dapatkan di sini ya, bagus betul pengarah Saiful Nang ni, setiap filem pendeknya memang berkesan, selalu saya guna masa bagi talk: http://www.youtube.com/watch?v=pKhI5kzFjNQ, kisah si anak berkorban dan bekerja demi nak kumpul duit beli kamera. Si ayah mungkin stroke, tidak boleh bekerja, duduk sahaja di kerusi roda dan Fateh pelik sebab ayah langsung tidak bercakap. Dalam banyak-banyak penceritaan saya tentang video Sitai, tahu tak apa yang dia fokus dan dok sebut-sebut, diingati si kecil? "Ayah abang? Ayah abang?"  Kemudian terus pi check ayahnya di bilik. Sebab saya ada kata, kesian abang kena kerja sebab ayahnya sakit. Fateh bertuah sebab mummy ayah sihat boleh bekerja...


Khusyuk dia menontonnya buat pertama kali (rasa empati dan sedih hadir, saya agak, kerana
lepas beberapa kali tengok, dia request video lain pulak. Biasanya manusia ada had untuk hati menakung emosi)

Konklusinya, bersamalah anak kecil semasa menonton, dan boleh sangat diterapkan nilai-nilai AsmaulHusna, sifat-sifat baik kemanusiaan dari kecil, kerana sesungguhnya sebagai ibubapa, kitalah yg mencorakkan pemikiran dan halatuju pengurusan emosi dan spiritualnya, kan. Moh, bercerita kepada anak menggunakan video juga selain buku! Dan ingat, semasa kecil belum boleh bercakaplah, dia mendengar dan melihat dengan lebih baik, ya. Sebab 100% otak kanan nya sedang berfungsi dan menyerap segalanya (lingkungan 0-3 tahun).

Alhamdulillah.

Monday, May 5, 2014

5 Bahasa Bayi 1 Hari - 3 Bulan Berkomunikasi



Pun ada kisahnya antara membiarkan bayi menangis lama dengan attend mereka secepat mungkin.

Bagi bayi dalam awal-awal umurnya, perlu lah dilayan / dipenuhi keperluan asasnya seperti susu, basah lampirn (selesa), selamat (pelukan) dan 'warm' (kehangatan) secepat mungkin, jangan lebih 15 saat dibiarkan menangis. Sebab otak mereka terlalu muda, masih peringkat primitif dan survival, belum berkembang baik ke bahagian otak emosi dan otak kognitif. Bila 'attend' cepat, mereka membina kepercayaan tinggi dan kenal siapa prime carer' konsistennya. Mudah untuk ke hadapan bila mereka nak dibentuk disiplin oleh 'prime carer' yang sama. Dalam setahun lebih dari 1.6 tahun, toddler ini lebih matang dan cekap membaca bahasa layanan ibubapa, maka berhati-hati sekiranya mereka memang memanipulasi ibubapa. Namun lain bayi lain peringkat usia manipulasinya ya. Seingat saya, Fateh dalam 1.8 baru mula tangisan merengek manipulasinya (tiada airmata) (semasa mahu dibantu turun dari kerusi, pabila saya menghampirinya sahaja, dia terus sengeh, sabo aja ya, hehe). 

Sunday, May 4, 2014

Belon dan Emosi Ringan Anak Kecil

Belon. Semua budak suka belon. Sebab apa? Sebab belon ringan macam budak juga, mudah lepas, tak simpan apa-apa. So jiwa muda mereka ringan dan gembira sentiasa. 

Bila dewasa, kurang dah minat belon sebab dah banyak pengalaman dan pemikiran, berat jadinya. Kebanyakannya menghalang untuk spontan, perlu berfikir dahulu. Dan bila berfikir yang negatif, jadi takut dan risau sendiri, yang mana  90% apa yang ditakutkan tu x berlaku, ia hanyalah ciptaan pemikiran sendiri aja...

Ayahnya Fateh pernah bermain layang-layang Fateh. Dan dia sungguh seronok. Saya berkata, lihatlah, anak kecil kita sangat mudah dan berani melayangkan layang-layang tinggi di udara. Kanak-kanak kecil biasanya memang ringan emosinya dan lepas bebas. Sebaliknya kita orang dewasa ni, kerap berat memandang ke tanah dan lupa memohon pertolongan dari Allah Yang Maha Esa, yang disinonimkan tinggi dan perkasa nun di 'atas sana'..

Sama-sama kita ambil iktibar, dan mari kita layangkan belon atau layang-layang tinggi bebas di udara!!

***Untuk release stress pun amat la baik :)

Belon Kembar Tiga katanya
Belon Kembar Tiga
Nak tiup belon ni semula

Fateh 1 thn 10 bulan dan layang-layangnya

Pabila Hati Anak Kecil Terluka

BismillahirRahmanirRahim

Muhasabah diri.

Sejak kebelakangan ini, Fateh sangat jelas akan membaling dan boleh memukul pabila rasa marah dan geramnya melanda dalam jiwanya. Hari ini, bila saya bertanya, pernah tak 'Mak' marah Fateh, jawabnya "belum". Saya tambah, pernah tak Mummy (saya la) marah Fateh, pun jawabnya "belum". (Mak ialah pengasuhnya, yang kami dapati sedikit tegas lah, namun amat prihatin).

Saya faham yang umur 1.5 - 3, kanak-kanak sedang peringkat ekspresikan dirimu dan cepat sekali meluahkan apa dirasa dengan perilaku, bukan perkataan. Cara bantu / sediakan anak untuk luahkan dengan asertif ialah kita tunjukkan kepada dia contoh luahan, cth : "Mummy rasa geram ni, sebab.....Jadi Mummy nak minta Fateh.... ". Kelakarnya dia pun sudah pandai luahkan, tapi pendek aja, "Geram, geram..". Tambahkan vocabulary perkataan perasaan banyak-banyak dalam perbualan harian, secara positif, dan rasional bukan beremosi. Mereka akan belajar lebih matang dalam menangani emosi mereka kelak dewasa nanti.

Petanda anak sedang belajar dengan jujur, adjust akan tingkahlaku betul salah, dan diterima/ tak diterima

1) Dia akan cek balik, "macam ni?", "macam ni?" bila saya ajar dan beritahu, "tak boleh pukul kat manusia/ orang/ tangan/ badan orang, tapi boleh kat bantal, or tilam. Macam ni, macam ni tu maksud dia ialah 'pukul kat sini boleh', bagaimana pula jika pukul kat sini?. Pattern yang sama apabila dia cek balik betul tak kaki kiri atau kanan, untuk masuk bilik air kaki kiri dan keluar bilik air kaki kanan. Kadang dia saja, test kaki lagi satu, namun sebenarnya mungkin dia tidak pasti atau mahu memastikan 'kanan' ialah ini dan 'kiri' ialah ini. (bersangka baiklah dengan anak kecil yang jujur ya) (* rujuk nota bawah sekali mengenai penerangan mengapa kanak-kanak mahu mengenalpasti akan usaha nya memenuhi permintaan kita)

2) Semasa dia mengoyakkan buku dan poster di dinding, dia tidak melihat wajah saya untuk tengok reaksi saya, sebaliknya leka dan fokus melihat kulit buku yang sedang dikoyaknya. Sebenarnya dia sedang mahu melihat "apa kesan jika saya tarik hingga habis kertas ini?". "Ohh.. Tiba-tiba ibu saya bersuara kuat kelihatan marah dan kecewa dengan tingkahlaku saya tadi. Mengapa?"

Ini antara artikel dan website yang saya selalu baca dahulu. Artikel ni sangat bagus. Baca dan hadamkan ya. )



Dua petanda anak terluka, pada hemat saya, bila saya muhasabah diri, untuk kes Fateh yang 'fragile' ni.

1) menangis - terus meledak, sebab anak kecil dari baby lagi memang mekanisma nya ialah menangis untuk yang 'negative feelings' macam sedih, takut, marah, kecewa dan sebagainya ('last week' memang dia terus menangis ledak)

2) tidak menangis, iaitu sebaliknya. Diam aja sambil buat apa-apa seperti sedang berfikir nak memahami. Tidak lama kemudiannya keluar kat tingkahlaku lain yang mencabar tanpa dia sedar / mahu. Dan dia memang tidak faham kenapa perbuatannya itu salah. Dia jadi keliru, terus buat apa saya 'channelkan' (koyak suratkhabar). Masa ni biasanya saya selalu sebut, saya nak buku ni dijaga baik, agar Fateh dan adik Fateh boleh guna lama.. (bila boleh tenang, biasa nya ok, bila tadi geram sangat tinggi, cakap pun jadi ditenggelami emosi, tak syok kan :)

3) tadi petang maghrib dia menahan diri dari menangis, tapi airmatanya tertakung di mata sahaja, dan sempat lagi tetiba berkata, "mana ayah?". (Teringat 'support system' dia yang lain selain maknya). Kebetulan memang ayah balik, 'then' dia pergi kepada ayah dan terus meletus ledakan menangisnya. (Saya sedar masa tengok airmata bertakung kat mata dia, dia terluka hati. Pagi tu sebenarnya saya ada sebut, apalah sangat buku koyak berbanding harga hati Fateh yang tak ternilai harganya - sambil peluk dia..)

Nota.

*kisah maghrib tu saya sedar dia marah sebab saya sedang syok merakam video aksinya menukul dengan set hammer, skru dan nutnya sambil ikut nyanyi kakak Puteri VOU lagu Al Fatihah meaning dan Bismillah Alhamdulillah, dicampur dengan sebelum tu dia dok test pukul dengan hammer mainan ke tangan saya dan hp saya:- so sebenarnya dia marah dengan hp itu, maka nak ajar pun x seronok pabila dikuasai emosi amarah. Kedua sebab sedang period maka emosi senang dikuasai iblis, huh..

Jangan lupa baca artikel saya pasal menangani rasa marah kepada anak kecil

http://maznahibrahimscorner.blogspot.com/2014/05/cara-menangani-rasa-marah-pada-anak.html


Teknik Solusi / Strategi Bijak Channelkan Tingkahlaku Negatif

1) Koyak - saya beri suratkhabar lama untuk dikoyaknya sepuasnya. Nampaknya berkesan, untuk kepuasan. Namun perlu diberitahu secara berhemah dan hormat, iaitu buku dan poster tidak boleh koyak kerana nak guna, manakala kertas suratkhabar adalah tidak pakai, dan boleh koyak. 'Teknik Nabi - Menerangkan Kesalahan'.

2) Membaling - belum jumpa dan cuba kaedah tertentu sebenarnya. Kini saya berfikir untuk sediakan bakul (dan akan datang saya dah belikan basketball kanak-kanak untuknya), untuk dibalingkan sesuatu secara berobjektif, bersasar dan bermanfaat. Lain, alat yang baling dat dekat bulatan ber bulatan tu juga agak baik. Konsepnya, membaling.


Basketball untuk kanak-kanak, berjaya dibeli selepas itu.
3) Memukul ke badan - i) pukul nut skru / alatan pertukangan dengan hammer mainan, (Boleh rujuk alatan mainan ini dlm video youtube lama dia ni) ii) pukul lantai dengan hammer mainan besar berbunyi tu, iii) high 5 dengan tapak tangan ibu bapa, iv) pukul beg 'punching bag' dengan sekuatnya dan berobjektif, iaitu kena kepada begnya. Boleh rujuk alatan ini di blog fatehscorner: http://fatehscorner.blogspot.com/2014/04/punching-bag-for-kids.html

Ni masa Fateh 1thn 8bln, pertama kali dapat mainan ni, 
terus buat selepas lihat ayah fungsikan semalamnya. 
Then dia terus tinggalkan alatan ini sebab dengar bunyi pagar buka, 
dia ingatkan ayah dah balik, haha



Bila malam, anak dah tidur, lihat semula benda yang kita frustkan siangnya.


Bila koyak, rasa teruk sangat koyakannya, bila dah malam, tengok balik,
kecil aja kesan koyakan ini, nothing changed 
Sama dengan poster ini, kecil sahaja kesannya 
Alhamdululillah, solusi yg sangat baik (yang tak baiknya dalam
keadaan geram beritahu dia silalah koyak banyak2 kertas ini)

Semoga penulisan ini memberi sedikit idea kepada ibubapa di luar sana. InsyaAllah, terima kasih Allah...

Nota.


Early Childhood (2 to 3 years)Autonomy vs. Shame and DoubtToilet TrainingChildren need to develop a sense of personal control over physical skills and a sense of independence. Success leads to feelings of autonomy, failure results in feelings of shame and doubt.
Preschool (3 to 5 years)Initiative vs. GuiltExplorationChildren need to begin asserting control and power over the environment. Success in this stage leads to a sense of purpose. Children who try to exert too much power experience disapproval, resulting in a sense of guilt.

Menurut perkembangan kanak-kanak (psikososial Erik Erikson), peringkat umur 2 macam Fateh ni sedang melalui satu peringkat autonomi (berdikari dan cuba sendirinya), dan sekiranya dimarah dan disalahkan selalu, kanak-kanak boleh membentuk rasa malu dan ragu-ragu yang tinggi. Saya teringat, Fateh selalu meledak menangis pabila 'tersilap' seperti tersadung cawan dan tumpah, atau pinggan jatuh, walhal kami tidak pernah marah kepadanya. Ingat, tenang, dan berikan solusi sahaja.  

Selain itu, rasanya juga dia akan datang (3 tahun) akan mula tegas diri kepada kawalan persekitarannya. Mereka akan berusaha inisiatif melakukan sesuatu, even contoh Fateh pun sibuk membasuh pinggan sendiri (berusaha sendiri mengambil kerusi kecilnya agar sampai ke sinki), mengambil air dengan jug dari botol besar tapisan air RX water kami dan sebagainya. Sekiranya usaha ini tidak dipuji, atau dihalang, atau dimarah, mereka boleh membentuk rasa bersalah yang tinggi, iaitu takut nak mencuba. Kita boleh lihat orang dewasa yang mempunyai sifat seperti ini, yang berkemungkinan kerana dihalang dari usaha semulajadi nya nak buat berbagai perkara.

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil

BismillahirRahmanirRahim

Posting di FB pada 13 Feb 2014

Persoalan rakan fb kpd sy: tentang cara terbaik utk mengatasi rasa cepat nak marah pd anak2...

Teknik kawan sy: bila nak marah je ingat klu la anak ni xdak esok cmna hidup kita. pernah orang kematian anak kecil kan, minta dijauhkan. anak ni ahli syurga. tak wajar dimarahi atas kesalahan kecil walau diingat berulang kali.

Teknik Ibu Rose: sama, pandang wajah anak, ingat balik, nanti kita tua adakah kita nak dimarah oleh anak pula. sekarang tgn kecil anak tdk kuat memegang gelas dan jatuh tumpah pecah, esok kita tua, tgn tua kita tak larat pegang dan cawan pecah, nak ke anak pula balas mcm apa kita buat kat dia masa kecik. wlu dia xberniat balas, namun sub concious mind dia terikut apa kita treat dia masa kecil2 dulu.

Teknik sy: saya tarik nafas, dan terus buat je apa yg saya perlu buat. cth lap lantai ke, angkat barang ke dapur ke dll, then come back kepada anak dan beritau apa yg kita nak dia buat dgn betul. teknik nabi tunjukkan cara yg betul, elak marah, kemudian anak akan cuba buat spt apa kita tnjukkan, so lepas tu puji terus. anak akan belajar lebih baik begitu utk tidak silap. 

Kadangkala anak sengaja buat silap ni sebab suka tgk reaksi kita (hormon stress keluar kan, ia kelihatan sgt menarik perhatian), or sebab anak nakkan perhatian, esp. yg dah beradik. buat baik dan betul ibu biasa-biasa aja tak heran, tapi bila aku buat salah ibu beri perhatian laa... so dia tends to buat yg kita konfirm akan marah. so caranya gantikan dengan pabila dia buat sesuatu yg baik walau kebaikan kecil, puji melambung nada tinggi excited sama macam marah tu, insyaAllah anak akan pilih utk bertingkahlaku baik sebab dapat reaksi menarik ibu tu, malah jauh lebih positif perasaan yg dia alami, insyaAllah.

Muhasabah dan refleksi diri, aku ni marah sebab apa sebenarnya, lebih kepada penat nak mengelap lantai dan frust sebab dia tak dengar kata or memang marah sebab perlakuan silap anak kcil. biasanya ia adalah kerana perasaan sendiri iaitu penat dan frust--> jd marah, bukan kerana kesalahan si kecil. Maka ia bermakna emosi kita diapi apikan lagi oleh iblis syaitan.

Ingat yang iblis ni sgt sistematik dan berperancangan. mereka suka bila kita lemah dengan emosi marah dan marah anak kecil islam kita. mereka suka tgk generasi islam kita ni dikuasai emosi negatif, agar generasi kita lemah dan kalah dengan emosi dan gagal bangkitkan islam dengan aman, toleransi dan berhemah. kerana kanak2 hari ini adalah leader kpd dunia akan datang, ingat tu.

Bermaksud pabila marah, ia lebih kepada marah dan kecewa terhadap diri sendiri, bukan kerana anak silap. ia lebih kepada silap diri sendiri. or kelukaan semasa kecil yg masih berbuku dan tertanam dalam diri belum terubat dan diubati. maka healing process terbaik ialah kaedah spiritual, mohon pada Allah utk memaafkan individu pernah marah kita dan individu yg kita marah kepadanya. let go. lepaskan, insyaAllah bila beban dalam jiwa dah lepas, kita akan sgt ringan dan mudah nak curahkan kasih syg dan layanan baik kpd si kecil. bermaksud mudah nak apply teknik baru selain teknik marah yg dah ter register lama dalam brain kita sejak 0-6 thun usia kita.. kan 90% otak dewasa dah terbentuk semasa mereka kanak-kanak  berusia 0-5 thun dan 80% ialah 0-2 tahun? maka segala gaya cara sikap kita, dah terbentuk dlm brain semasa kecil yang masih belum mampu memahami dengan kognitif rasional lagi.. ia jadi spontan gayanya bila dah besar sebab dah spontan rakam dlm otak kita sejak awal lagi.. jadi image dan tonjolkan semula. rakam dan play semula.

kdg kala ibu marah dengan suami yg meninggalkan or buat salah, tnpa sedar ter lepas pd anak wlu kesalahan kecil,

kdg kala ibu marah kerana pernah dimarahi ibunya or kakaknya or abgnya semasa kecil, jadi anger itu ter project kepada anakanda kecil yg di bawah pengaruh kuasa ibu kerana anak kecil itu shj yg dia boleh terkam / cengkam, ibu or kakak nya itu besar, lebih tua dan dah jauh, segan je nak balas balik sekarang, kan.

jadi proses kaunseling terapi kadangkala membantu untuk bab healing , proses dan let go ini. boleh jumpa mana-mana individu yang berkemahiran jika perlu seseorang utk guide diri. jika segan xpa, niat, doakan, cari bahan bacaan lagi, boleh buat proses sendiri, doa semula agr dipermudahkan Allah, insyaAllah boleh sesangat sebab kita sgt berkehendak nak berubah ke arah lebih baik, Allah mudahkan. buangkan yg buruk dah telah tertanam tanpa kita sedar dan mahu itu agar boleh masuk yg baru...insyaAllah.  semoga bermanfaat ya.

Wednesday, April 23, 2014

Fateh dan Realisasi Bukit

Bismillah.

Ingat tentang hasrat Fateh nak naik bukit itu? :-D

Sangat besar kekuasaan Allah yang mengizinkan dan mengabulkan doa (kata-kata hamba Nya). Besar juga kuasa minda dan hasrat/keteringinan seseorang manusia. Apatah lagi dengan respon yg terbuka tentang hasrat itu (berusaha beri respon terbuka, berbanding tertutup), rupanya menjayakan sesuatu yg kelihatan agak mustahil pada awalnya.

Beberapa minggu yg lalu, Fateh telah berjaya 'menaiki bukit' walau dengan menaiki kereta. Ini pun pada mulanya saya tak perasan langsung, sebab kami ke pasar Wang Kelian belah Malaysia untuk tolong belikan 'Teacher Laptop' mainan kanak2 yg ditempah beberapa rakan FB.

Otw pulang, suami tiba2 mahu berhenti hanya untuk merakam gambar di atas bukit itu. Apa nama bukit itu, saya pun tidak tahu.
Saya ulang beberapa kali, "Fateh dah berjaya naik bukiittt..!". Terdiam sahaja dia. ^_^

Yg seronok juga, ada batu tanda sama tempat pelakon utama filem pendek "Passport Ekspress" berdiri dan menjerit melepaskan perasaan terbuku di dalam dada. Saya ambil kesempatan bergambar juga.

Sambungan dari itu, semalam, di denai, dengan kehadiran tiga kanak-kanak kecil kawan Fateh : Kakak Balqis (7), Kakak Tasya (6) dan Abg Bazli (5), yang sangat aktif, merealisasikan sekali lagi pengalaman naik bukit bersama-sama Fateh, iaitu mendaki dengan kaki sendiri pula ^_^… Bukit itu memang sangat kecil, namun besar utk mereka agaknya...

Menarik betul kuasa hasrat (hati), minda (bayangan mental imaging otak kanan kanak2) dan respon ibu (berkat rela dan redha ibu) ni..  Semoga segala kata-kata kita dapat dipelihara, kerana ia adalah satu doa. Saya juga berazam mahu ucapkan yang baik-baik sahaja.. InsyaAllah.

Alhmdulillah.

Monday, April 14, 2014

PPH: Fateh and His Body Parts

Bismillah,

Seronok tengok bila anak pertama kali boleh kenal anggota badan dengan betul, kan?

Ni video fateh dan bahagian badannya masa umur 1 tahun 4 bulan


Ini pula Fateh n His Body Parts masa 1 tahun 7 bulan



Bezanya: masa kecil, dengar --> kenalpasti -->  tunjuk

Besar sedikit, dengar --> kenalpasti --> tunjuk sambil sebut (cakap) (Allah mengajarnya pandai berbicara, Ar Rahman: 4)

Pendengaran, Penglihatan dan Hati (PPH)

Manusia belajar dengan 3 step ini, dengar, lihat dan faham dengan hati.

Dengar (diajarkan), sambil melihat pabila diajarkan, kemudian furqankan iaitu kenalpasti (bedakan) dengan hati.

Pembelajaran untuk usia kecil amat cepat dan efektif, terutama dengan pembelajaran mendengar, melihat tingkahlaku dan faham dari hati.







Monday, April 7, 2014

Fateh & Bukit Itu

BismillahirRahmanirRahim

Sy terfikir sesuatu masa kat RnR Tapah baru ni. Pasal anak kecil yang tiada pengalaman banyak, mereka tiada ekspektasi apa-apa bila kita beritahu sesuatu, kan.

Jadi anak akan lambat respon sebab 'first time' dengar jawapan kita, dia akan senyal lama, or hmm?? 'Then' kita ulang-ulang penerangan. Lama lepas tu dia akan jawab hmm.. (Tanda setuju). (Ini cth cara jawapan fateh lah).

Makna kita kena sabar masa 'explain' sesuatu kat dia, sebab dia sedang proses nak memahami sesuatu. Kognitif dia sedang proses input itu.

Cth: Fateh kata "nak nek bukiiit" (bukit besi hangit kat rumah saya). Aduh, apa saya nak jawab.

Fateh 10 Feb 2014, 7.30 am, genap 2 tahun
Lain: "Nak gi sekolah..."

Saya jawab, "Fateh umur 4 tahun, besar sikit, Fateh boleh g sekolah ya". Lama baru dia jawab "hmm!" setuju dia tu.
Fateh pertama kali tengok Twin Tower, diperkenalkan nama bangunan itu,
senyap sahaja dia (sedang me register kot macam bukit itu)

Saya jawab: "Fateh, nanti fateh besar sikit, Fateh boleh panjat bukit, ya!" Lama sikit, baru dia 'reply'. "Hm!" Tanda setuju. (Esok dia tanya lagi, sy jawab sama lagi).

Maksud kita sabar untuk dia 'reply' (terima, atau tolak. Tolak, memberontak sebab tak faham kenapa xboleh, terima sebab faham separuh, 'which is now i can't get it').

Bila kita 'first time' diberitahu sesuatu, contoh tempat keje baru, kita tak faham sepenuhnya cara kerja tu. Lambat sikit nak proses, kan. Maklum, budak baru belajar. Bila dah 3 tahun keje yang sama, kita cepat faham dan terus bertindak, kan.

So macam nak ajar anak pakai kasut or dia nk masukkan butang baju, lambat kan, kena sabar, sebab dia sedang proses isi pembelajaran itu. Bila keadaan biasa, kita memang xsabar sebab lama, kita akan buatkan untuk dia. So kat situ dia tak belajar banyak (sesekali memang kita akan buatkan sebab nak cpt, kan, jadinya kurangkan untuk buatkan, biar lambat tapi dia akan master dalam sesuatu skill tu).

So 'key' nya adalah sabar sebab mereka segalanya adalah pertama kali atau awal-awal pembelajaran, hidup pun baru 1-2 tahun, kita ni berpuluh-puluh tahun, sangat tidak wajar nak marah atau geram kerana hakikatnya mereka memang layak untuk 'slow' bagi sesuatu yang baru nak difahami dan dilakukan.

07/04/14, R n R Tapah, Fateh 2.1

Wallahualam.

Friday, April 4, 2014

KAMI

BismillahirRahmanirRahim

Kami adalah Khalifah Allah, berniat merakamkan segala pendidikan bermakna untuk anakanda KAMI, bagi rujukan dan peringatan diri dan sesiapa yang mungkin mencari sesuatu daripadanya.

Kami senantiasa mahu belajar, akan ilmu keibubapaan yang haq. Berdoa kepada Ilahi agar apa yang kami laksanakan adalah yang terbaik yang mampu kami lakukan demi generasi penerus dunia Islam ke hadapan. Segala yang dikongsikan adalah serba sedikit penulisan yang dilakukan di dalam FB peribadi saya sebelum ini dan ke hadapan khusus di dalam blog ini. 

Didoakan agar sedikit perkongsian di dalam ini memberi manfaat kepada para ibubapa yang lain, malah membuatkan kami terus berusaha yang terbaik, muhasabah diri dan menilai serta menambahbaik akan diri kami. Amin. 


Ya Allah, Kau mudahkan usahaku menulis catatan di dalam blog ini dengan niat tidak lain dari memperoleh keredhaanMu dunia dan akhirat. Dan Kau mudahkan segala usaha ibubapa lain untuk mempraktikkan ilmu yang haq juga demi matlamat yang sama dengan kami juga.